Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Airsoft eller Paintball – vad passar mig bäst?

Välkommen till oss på Wizeguy! Vi är en webshop som säljer airsoft, luftvapen, paintball, ficklampor och övrig militär utrustning för privatpersoner i Sverige. Vi startade 2003 som en butik för paintballspelare, men har utvecklats med årens gång till en komplett återförsäljare av luftvapen och tillbehör.

En av de vanligaste frågorna som våra kunder ställer är vilket vapen som passar dem och deras behov bäst – airsoft eller paintball. Det är precis det här som vi ska gå igenom nu! Det finns nämligen för- och nackdelar med båda delarna, och det kan vara bra för dig som kund att veta om vad skillnaden är mellan de två och vilket alternativ som passar bäst för just dig. 

Vad är skillnaden mellan airsoft och paintball?

För dig som är insatt i luftvapen och militär utrustning är du förmodligen redan medveten om vad airsoft och paintball är, men för dig som är nybörjare kan det vara bra att få lite mer bakgrund kring de olika alternativen innan du lägger din första beställning.

Ett airsoftvapen kan vara en airsoft pistol, ett gevär eller någon annan typ av vapen, där den gemensamma nämnaren är att ammunitionen består av små plastkulor som kallas för “BB’s”. Vapnen går även under namnet soft air gun. Man kan använda airsoftvapen för privat bruk, eller för tävlingar. Tävlingarna går ut på att två lag försöker att träffa varandra med hjälp av airsoftvapen. I och med att airsoftvapen räknas som ett faktiskt vapen är det 18 års åldergräns för att köpa och äga dem. 

Paintballvapen är, till skillnad från airsoft, ett vapen som är laddat med små färgkulor som exploderar när de träffar sitt mål. Man använder främst paintballvapen när man spelar paintball, en tävling som går ut på att två lag försöker att träffa så många motståndare som möjligt. Skillnaden mellan airsoft- och paintballvapen är alltså främst ammunitionen.


Är det lagligt att bära airsoft och paintball?


En fråga som blir mer och mer förekommande är huruvida det är lagligt att köpa, äga och bära airsoftvapen och paintballvapen. Lagarna är relativt hårda och en gemensam nämnare är att barn under 18 år aldrig får äga eller bära dessa typer av vapen. Det finns dock licenser som du som är över 18 år kan ta för att tillåtas bära dessa vapen på allmän plats. Det finns dessutom lagar och bestämmelser kring hur luftvapen får användas i självförsvar. För att säkerställa att du är påläst om dessa bestämmelser rekommenderar vi dig att besöka regeringens hemsida, eller ställa en fråga till lawline.se för ett tydligt svar. För dig som är intresserad av att köpa ett luftvapen är det viktigt att du håller koll på vilka regler och lagar som gäller. Vi på Wizeguy säljer våra vapen och tillbehör för tävlingsändamål, och vi rekommenderar dig såklart bara att beställa vapen om du har i avsikt att spela med dina vänner eller om du tävlar inom någon form av skytte.

Vad passar mig bäst?

Om du är intresserad av att börja tävla inom airsoft eller paintball, eller om du vill köpa hem ett vapen för att prova på att skjuta i en kontrollerad hemmiljö finns det för- och nackdelar med båda alternativen som kan vara bra att veta om.


Ett airsoftvapen är mer optimerat för prickskytte, då du skjuter små plastkulor som inte avger någon färg och som inte heller gör särskilt ont att bli träffad med. Det finns dessutom mängder av olika typer av airsoftvapen, bland annat CO2-vapen som drivs av kolsyrepatroner. Airsoftvapen har dessutom flera olika vapenmodeller att välja mellan, och du kan köpa allt från glock till gevär. Ett paintballgevär är visserligen mer begränsat då du behöver köpa ett gevär, men det är ett otroligt spännande vapen att använda och speciellt om du vill spela eller tävla. Det är dessutom enklare att se om du träffat ditt mål, då kulorna lämnar ett färgtryck på måltavlan.


Så vad är bäst för dig? Det beror såklart på ditt ändamål. Det finns otroligt många fördelar med båda alternativen och bägge två är roliga att använda. Vi på Wizeguy rekommenderar att du spanar in vårt sortiment här på hemsidan, och läser på lite om båda alternativen. Du kommer med största sannolikhet att hitta ett alternativ som tilltalar dig lite extra mycket. Kanske väljer du att beställa ett vapen av varje sort, för att testa dig fram och se vad som är bäst för dig!

Beställ vapen och utrustning från Wizeguy

Om du som privatperson, eller du som äger eller vill starta en paintballpark, är intresserad av att beställa hem markör, vapen, vapentillbehör eller annan utrustning kan du spana in vår hemsida. Vi har ett otroligt brett sortiment av såväl luftvapen som annan militär utrustning. Behöver du hjälp med en beställning, eller vill du ställa en fråga kring något av våra vapen? Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig vidare.

Varmt välkommen till oss på Wizeguy – Sveriges bästa actionshop på nätet!