Språk 
 • flagga
 • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Åldersgränser & regler för airsoft


Alla airsoft & softairgun vapen är som huvudregel tillståndspliktiga och kräver licens. Det finns dock ett undantag i lagen som ger dig möjlighet att köpa och äga effektbegränsade airsoftgevär & airsoftpistoler

 • Helt licensfritt om du fyllt 18 år då sålänge det räknas som effektbegränsat vapen. 

Det är 18 års åldersgräns för att köpa airsoft gevär & airsoft pistoler och det finns inga undantag för detta. Det gäller alla airsoftvapen oavsett effekt. Det är dock möjligt att skjuta med airsoftgevär & pistoler med uppsikt av en vuxen person. Det gör att du utan problem kan skjuta prick med ett airsoftvapen även om du inte fyllt 18 år. Det är dock svårare att spela då en vuxen person alltid ska ha uppsikt. Det går att tolka det på lite olika sätt men en vuxen person behöver fysiskt vara med. 

När kan man köpa airsoft licensfritt

Airsoftvapen som går att köpa helt licensfritt när man fyllt 18 år. 

 • Ska ha en anslagsenergi på max 10 joule för vanliga airsoftvapen som skjuter ett skott i taget. Detta gäller även semi automatiska airsoftvapen. 
 • Airsoftvapen som skjuter hel automatiskt ska ha en max anslagsenergi på 3 joule

När krävs licens på airsoftvapen

När ett airsoftvapen har en högre anslagsenergi än 10 joule (respektive 3 vid full auto) så krävs licens. Denna licens är precis samma licens som på ett vanligt jaktvapen. Det gör att airsoftvapen med licens även räknas i din “vapengarderob” om du har fler jaktvapen. Detta gör att ingen i Sverige köper airsoftvapen som kräver licens.  

Hur vet jag att ett airsoftvapen är licensfritt

Alla svenska butiker säljer airsoftgevär och airsoft pistoler som är fabriksinställda för svenska lagar och regler. Så om du köper ditt airsoftvapen i en svensk butik som oss på Wizeguy kan du vara säker på att det är licensfritt. 

Vi på Wizeguy säljer endast licensfria airsoftvapen. Så alla softairguns du hittar i vår butik eller online är licensfria. Så det är bara 18 års åldersgräns som gäller vid köp. Detta kontrolleras och vid varje beställning. 

 • 18 års ålder kontrolleras på alla beställningar
 • Kan inte ålder verifieras via Klarna eller öppna källor så makuleras beställningen 

Anslagsenergi mäts i Joule. På alla airsoftvapen kan du se anslagsenergin i Joule under egenskaper. Att man mäter anslagsenergi iställer för utgångshastighet beror på att det finns olika faktorer som påverkar båda dessa. Tex om du skjuter med en tyngre kula så minskar utgångshastigheten men du behåller samma anslagsenergi. 

Vad kan jag köpa licensfritt

Du kan köpa alla airsoft / softairgun gevär och pistoler som säljs hos oss helt licensfritt. På alla airsoftvapen finns även anslagsenergin i Joule angiven under egenskaper. 

Så vad är viktigast att tänka på vid köp av airsoftvapen. 

 1. 18 års åldersgräns på alla airsoft / softairgun vapen. 
 2. Under 18 år, går ej att köpa men inga problem att skjuta under uppsikt av vuxen.
 3. För att vara licensfritt ska airsoftvapen vara effektbegränsat. 
  1. Enkel skott eller semi automatiskt max 10 joule. 
  2. Full automatiskt max 3 joule.
 4. Är ett airsoftvapen kraftigare än i punkt 3 krävs licens. 

Bra att veta om airsoftvapen

Skyddsutrustning airsoft ett måste

Skjut aldrig med ett airsoftvapen utan skyddsutrustning. Detta gäller även alla som är med när du skjuter. En kula som träffar fel när någon inte har rätt airsoft skyddsutrustning kan göra stor skada. Tex kan man bli blind. Så använd alltid skyddsutrustning. 

Vart skjuter man med airsoftvapen

Generellt ska man skjuta på inhägnat område som tex sin egna tomt. Det finns såklart många andra bra ställen att skjuta på. Men tänk alltid på att vara försiktig då du är ansvarig för ditt airsoftvapen. Vi rekommenderar även att ett airsoftvapen alltid transporteras och förvaras i en vapenväska eller liknande. Då skyddar du ditt vapen samtidigt som inte obehöriga ser det. Så minimerar du risken att det hamnar i fel händer.