Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn
Åldersgränser & regler för luftpistoler

Att äga och använda en luftpistol är en rolig hobby, sport eller intresse. Det finns mängder av tävlingar som man kan delta i, och man kan såklart också öva på sitt skytte med ett vapen som är tämligen snällare och säkrare än en riktig pistol. Det finns dock ett flertal olika regler och lagar gällande ägarskap och användning av luftpistoler, samt också åldersgränser. Om du funderar över vilka regler och åldersgränser som gäller för luftpistol ska du fortsätta läsa den här artikeln, där vi reder ut allt du behöver veta om lagar kring luftpistoler. 

Vem får använda en luftpistol?

Det första man bör tänka på innan man köper en luftpistol är såklart varför man vill köpa en. Vill du tävla i skytte? Eller någon annan form av tävling där vapen används? Vill du som jägare träna på ditt skytte? Det finns en luftpistol för alla tillfällen, men om du inte har någon tidigare erfarenhet bör du konsultera med en erfaren skytt kring vilken aktivitet eller tävlingsform som passar dig.


Det finns en hel del lagar gällande användningen av luftpistol. Dels kring när de får användas, vem som får använda dem och om man behöver ha licens för att bära luftpistol eller inte. När det kommer till vem som får använda luftvapen. Om du använder luftpistol för tävling eller träning inför tävling behöver du inte ha en licens, så länge du använder föreningens vapen. Om du är under 18 år får du aldrig äga en luftpistol, men du får använda en luftpistol förutsatt att du har tillsyn av målsman.

När får man använda luftpistol?

Ett luftvapen, som till exempel en luftpistol, klassas förvisso som ett riktigt vapen – men det har såklart inte samma potential till skada som en riktig pistol har. Du får därför inte använda en luftpistol, eller bära ett för den delen, på offentlig plats om det inte anses befogat. Den här lagen kanske låter lite luddig, men i regel innebär den att du inte får bära eller använda ett luftvapen på allmän plats om du inte har skäl till det. Skulle du bli stoppad av polisen med en luftpistol i till exempel kollektivtrafiken, kan du bli tagen för vapenbrott. Om du däremot har ett luftvapen i din bil som du ska frakta till en tävling, brukar det kunna bedömas som rimligt skäl. 


För dig som är intresserad av att köpa en luftpistol är det alltid bäst att använda det i privata sammanhang. Alternativ på skjutbanor där du får bära vapen och där ditt syfte är att träna på ditt skytte.

Vilka åldersgränser gäller och finns det undantag?

Som vi nämnde tidigare finns det en strikt 18-årsgräns för att äga och använda luftpistol. Barn får inte äga eller använda luftvapen såklart. Du som är under 18 kan dock använda luftvapen förutsatt att du har översyn av en målsman, eller om du tränar eller tävlar skytte och har tillstånd av din förening eller idrottsklubb. Många föreningar och klubbar har barn grupper där barn kan skjuta luftpistol. 


Du kan inte köpa ett luftvapen om du är minderårig, och det är viktigt att veta att du inte heller får göra det. Om du som barn eller minderårig är intresserad av att prova på skytte med luftpistol är det bästa alternativet att besöka en skytteklubb eller konsultera med en kunnig (och myndig) person som kan hjälpa dig att öva under uppsikt.

Hitta din luftpistol på Wizeguy

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig lite mer klarhet kring regler och åldersgränser när det kommer till luftpistol. Om du är intresserad av att köpa en egen luftpistol, eller andra typer av luftvapen och tillbehör – hittar du allt här hos oss på Wizeguy.