Språk 
 • flagga
 • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Åldersgränser & regler för luftvapen


Luftvapen är som huvudregel tillståndspliktiga och kräver licens enligt svensk lag. Då alla luftvapen går under vapenlagen. Där finns dock ett undantag för effektbegränsade vapen. Vilket gör det möjligt att köpa luftvapen helt licensfritt under rätt förutsättningar. 

 • Licensfritt om du är fyllda 18 år och luftvapnet är effektbegränsat. 

Det är alltid 18 års åldersgräns för att köpa luftvapen, det finns inga undantag för åldersgränsen. Detta gäller oavsett effekt på luftvapnet. Därimot kan du absolut skjuta luftvapen även om du inte är 18 år. Då gäller att man är under uppsikt av en vuxen person. 

När får man köpa luftvapen licensfritt

Luftvapen som kan köpas helt licensfritt när man fyllt 18 år ska vara begränsade enligt punkterna under. 

 • En anslagsenergi på max 10 joule för vanliga luftvapen som skjuter ett skott i taget. Detta gäller även semi automatiska luftvapen. 
 • Luftvapen som skjuter hel automatiskt får ha en max anslagsenergi på 3 joule

När krävs licens för luftvapen

När ett luftvapen har en högre anslagsenergi än 10 joule (respektive 3 vid full auto) så behöver man licens. Denna licens söks på samma sätt som ett vanligt jaktvapen hos Polisen. Det gör att luftvapen med licens även räknas med i din “vapengarderob” om du har fler jaktvapen. Detta gör att många i Sverige väljer att köpa luftvapen som är licensfria. 

Kan jag va säker på att ett luftvapen är licensfritt

I Sverige säljer butiker bara luftvapen som är fabriksinställda för svenska marknaden. Därför är rätt anslagsenergi för att luftvapnet ska vara licensfritt inställd direkt från fabrik. Det finns självklart gott om licenspliktiga luftvapen i svenska butiker också. Men då gäller samma sak som vid köp av ett jaktgevär. 

I vår butik, Wizeguy Actionshop. Säljer vi endast luftvapen som är helt licensfria. Så du kan tryggt handla valfritt luftgevär eller luftpistol och vara säker på att den är helt licensfri. Självklart är det 18 års åldersgräns på alla luftgevär och pistoler. Så du måste ha fyllt 18år vid beställningstillfället. Varje beställning som innehåller ett luftvapen ålder kontrolleras innan det skickas.  

 • 18 års ålder kontrolleras på alla beställningar 
 • Kan inte ålder verifieras via Klarna eller öppna källor så makuleras beställningen 

På alla luftvapen hittar du anslagsenergin i Joule under egenskaper. Joule är det mått man använder för att mäta anslagsenergi och det är branschstandard. Att man mäter anslagsenergi iställer för utgångshastighet beror på att det finns olika kaliber och kulor. Så om man skjuter med ett 4,5mm luftvapen eller ett 5,5mm (med tyngre kulor). Med liknande anslagsenergi så kommer utgångshastigheten att skilja ordentligt. Så det är viktigt att man tittar på rätt egenskaper. För att veta att ett luftvapen räknas som effektbegränsat och är licensfritt. 

Vilka luftvapen får jag köpa licensfritt

Ett av dom absolut vanligaste luftvapen i Sverige är ett klassiskt luftgevär med kaliber 4,5mm. Som alla luftvapen ska detta gevär då ha en max anslagsenergi på 10 joule för att vara licensfritt. Med vanliga diaboler i 4,5mm så har detta luftgevär en max utgångshastighet på ca 200m/s. 

Detta gäller för att köpa luftvapen licensfritt. 

 1. 18 års åldersgräns på luftvapen. 
 2. Det går ej att köpa luftvapen om man är under 18 år. Men det går bra att skjuta om en vuxen har uppsikt. 
 3. För att vara licensfritt ska luftvapnet hålla sig till följande anslagsenergi. 
  1. Enkel skott eller semi automatiskt max 10 joule. 
  2. Full automatiskt max 3 joule.
 4. Är ett luftvapen kraftigare än i punkt 3 krävs licens. 

Hur hanterar jag mitt luftvapen

Du som skytt är självklart alltid ansvarig för ditt luftvapen. Så undersök noga att det är säkert att skjuta på platsen innan du börjar. Generellt brukar man säga att skjutplatsen ska vara inhägnad, men detta kan tex vara en egna tomt. Se alltid till att det finns något uppfång bakom målen du skjuter på. Självklart måste du även se till att inga människor befinner sig inom området där du skjuter. Vi rekommenderar också att man alltid använder skyddsglasögon när man skjuter. En vapenväska eller vapenfodral är också ett viktigt tillbehör. Det gäller både vid förvaring och transport. Så att du skyddar luftvapnet mot skador.