Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Guide airsoft batteriVåran guide är för nybörjare där vi ger lite tips och information om airsoft batterier. Det finns mycket olika kunskaper inom airsoft och här har vi skrivit ner några saker som vi anser bra att tänka på. Självklart finns det mer information ute hos alla airsoftspelare, men som vi valt att inte ta upp under denna guide.


Viktig info

  • Du behöver alltid ha uppsyn över dina batterier när dom laddas. 
  • Ladda aldrig ett batteri som har skador på sladdarna så du kan se dess innanmäte.
  • Ladda aldrig ett batteri som svält.
  • Använd alltid en laddare som är avsedd för batteriet.

Allmänt - airsoft batterier

Många airsoftgevär drivs med batterier som oftast placeras i stocken eller i handguarden. Batterier bör förvaras bortkopplade både från geväret och laddaren för att inte laddas ur eller ta skada. När du väljer batteri finns det olika saker man jämnför. Batteriernas “bränsletank” mäts i milliampere timmar (mAh), så ett batteri med högre mAh värde kommer att räcka längre. Volt antalet (V) beskriver den kraften som batteriet ger. Oftast leder ett batteri med högre volt till mer slitage dem gånger geväret inte kräver ett starkt batteri. Det finns även ett C värde på batterierna vilket beskriver urladdningshastigheten under en timme. Så om du har ett C värde på 1 C så kan batteriet laddas ur 1 gång under en timme utan att överhetta eller skada batteriet. Har du 6 C kan det laddas ur 6 gånger på en timmer, alltså på 10 minuter. Det finns olika typer av batterier och olika typer av kontakter, vi går igenom dem i kommande kapitel.

Typer av batterier

Li-Po

Ett Li-Po batteri ger mer prestanda till ditt gevär så många ser det som ett självklart val att använda Li-Po batterier.

Du får aldrig ladda ur ett Li-Po batteri helt. Om du skjuter med geväret och hör eldhastigheten(ROF´en) gå ned så är det ett tecken på att batteriet håller på att ta slut. Vi rekommenderar då att du tar ur batteriet och laddar det för att inte riskera att ladda ur det. Vi rekommenderar även att du inte låter batteriet sitta inkopplat i geväret när du inte använder det då det kan leda till att batteriet laddas ur. Om du vet att du inte skall använda batteriet på en längre tid se då till att ladda batteriet innan du lägger undan det så att det inte drar ur all ström. Tänk också på att batterier inte mår bra utav höga eller låga temperaturer utan bör förvaras rumstempererat. Orsaken till att ett Li-Po batteri inte får laddas ur är att då den tappar spänningen i cellerna kan laddaren inte längre ladda batteriet.

Du måste använda laddare avsedda för Li-Po batterier när du laddar dem. Ett Li-Po batteri består utav flera celler och dessa måste laddaren hålla koll på när den laddar batteriet för att inte överbelasta en cell. Därför så kopplar man in två kontakter när man laddar ett Li-Po batteri för att hålla koll på balansen i cellerna.

NiMh

Dessa NiMh batterier är den typen av batterier som oftast följer med geväret när du köper det. Dessa batterier tappar med tiden en del av sin förmåga att hålla ström.

Li-Fe

Li-Fe batterierna tål djupare urladdning än vad Li-Po batterierna klarar av. Dem är dessutom en säkrare typ av batteri som inte har lika stor risk för spontan antändning som Li-Po batterier. Dessa laddas med specifik laddare som har Li-Fe laddningsläge.

Li-Ion

Li-Ion batterier har en högre energitäthet än Ni-Mh batterierna. Detta gör att de kan hålla längre men fortfarande vara samma storlek. Dem tål djupare urladdningscykler än Li-Po batterierna. Li-Ion batterierna laddas likt Li-Po batterier på Li-Po läge.

Typer av kontakter


Stor tamiya

(Bild kommer)
Den stora tamiya är en av de första RC kopplingar och finns på vissa gevärs modeller inom airsoften som varit med länge.

Liten tamiya

(Bild kommer)
Denna kontakt är den vanligaste i airsoftgevär.

Dean /T-plug

(Bild kommer)
Denna kontakt har använts en del inom RC världen och är utformad för att få större kontaktytor mellan batteriet och motorn.

Mini Dean /T-plug

(Bild kommer)
Denna kontakt är mycket ovanlig inom airsoft världen men är en mindre version av Dean/T-Plug kontakten.

JST

(Bild kommer)
JST-kontakter är små kontakter som nästan alltid används i airsoftgevär som drivs med tryckluft, t.ex. Wolverine MTW och Tippmann M4.