Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Airsoft ammunition / kulor

Våran guide är för nybörjare där vi ger lite tips och information om airsoft ammunition, även kallat BB´s. Det finns mycket olika kunskaper inom airsoft och här har vi skrivit ner några saker som vi anser vara bra att tänka på. Självklart finns det mer information ute hos alla airsoftspelare, men som vi valt att inte ta upp under denna guide.

Allmänna råd
Dina airsoftkulor behöver förvaras torrt för att inte börja svälla. Det räcker att förvara dem i en försluten påse eller i flaskan som många kulor kommer i. Om kulan har utsatts för fukt och börjat svälla kan detta resultera i att kulan fastnar i pipan. Kulan blir även skörare om den har utsatts för fukt och spricker lättare vid träffar.

Det är mycket viktigt att du inte återanvänder kulor som du redan skjutit. Dessa kulor har oftast skadats, och även om vi inte ser några skador på kulorna så finns de där och detta kan orsaka problem och skador i ditt airsoftvapen.


Typ av Kulor
För att välja rätt typ av kula så kollar man på hur området ser ut där man ska skjuta. Är det utomhus eller inomhus. Är det dagsspel eller kvällsspel. Här beskriver vi lite vilka typer av miljöer som de olika typerna av kulor passar i.

Biologiska
Dessa kulor är de vanligaste på den svenska marknaden idag. Dem är tillverkade av material som bryts ner efter ett tag i naturen. Även om det kan ta upp till 3 år för dem att brytas ner så är detta ett bra val för dig som inte vill ha dem ligga i naturen. Många airsoft banor och föreningar har som krav att biologiska kulor ska användas på deras anordnade spel.

Plast
Plastkulorna är oftast de billigaste kulorna du kan få tag på. Dessa är kulor som framförallt brukar användas på platser där du städar upp resterna av kulorna efter dig, tex i garage eller andra inomhusmiljöer.

Tracer
Kulor som används tillsammans med en tracer unit eller speciellt utformade lösningar i hop-up huset för att belysa kulan som då blir självlysande när dem skjuts. Dessa används för att lysa upp kulbanan vid mörker. Tracerkulor finns både som plastkulor och biologiskt nedbrytbara.

Vikt på kulor
Alla gevär och pistoler funkar olika med olika kulor. Därför är det alltid bra att testa sig fram vilka kulor som passar bäst just till just din utrustning. Observera att alla utgångshastigheter som är angivna här baserats på 0.20g kulor.

0.12g
Är dom lättaste kulorna på marknaden. Dessa används främst till fjäder- och eldrivna pistoler som har en låg utgångshastighet. Dem används även till granater, minor och liknande där man vill att kulorna ska färdas långt och där precisionen inte är viktig.
0.20-0.25g
Kulor i denna viktklass går långt vid vindstilla förhållanden men blir lätt påverkad av vind. Detta gör att den lämpar sig framförallt till bruk i inomhusmiljöer. Passar till pistoler och gevär med en låg utgångshastighet, runt 100 m/s.
0.28-0.32g
Denna viktklass lämpar sig till spel i utomhusmiljöer då kulorna inte lika lätt påverkas av vind. Kulornas vikt kräver att du har lite mer kraft i ditt airsoftvapen, runt 120 m/s. Passar bra till dig som använder AEG, gas eller HPA gevär eller pistol.
0.32-0.40g
Dessa kulor används främst av dem som använder ett fjäder-, luft- eller gasdriven snipergevär som inte blivit uppgraderat.
0.40-0.48g
Bland de tyngsta kulorna på marknaden som är för uppgraderade snipergevär med mycket hög utgångshastighet.

Färger
Kulor kommer i flera olika färger även fast den vita är den vanligaste och de mest eftertraktade. De ljusa färgerna gör att det är lättare att följa kulbanan när du skjuter. Väljer du en mörk kula kan detta göra det svårare för dina motståndare på airsoftbanan att följa kulbanan tillbaka till dig.