Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


HPA Airsoft Sverige - Hur funkar det?

Hur funkar HPA airsoft 

HPA airsoft Sverige 


I Sverige är HPA ett populärt drivmedel bland erfarna airsoftspelare. HPA betyder High Pressure Air. Vanliga HPA tankar är samma som luftsystem till paintball och har antingen 200 eller 300 bar i maxtryck. Vilket gör att dom ofta fylls från en dyktank eller kompressor som klarar 200 till 300 bar. HPA som drivmedel ger dig möjlighet att ställa utgångshastigheten utan att byta fjäder. Det gör det också möjligt att skjuta med väldigt hög utgångshastighet utan att ger mer slitage på airsoftvapnet. Det går bra att konvertera både en airsoftpistol eller ett airsoftgevär till HPA eller köpa ett fabriksbyggt HPA airsoftvapen. 


Fördelar med HPA som drivmedel till airsoft

  • Driftsäkert, tryckluft påverkas inte av temperatur mm
  • Möjligt att skjuta med hög utgångshastighet 
  • Enkelt att underhålla
  • Ställbar utgångshastighet (ibland via extern regulator) 

HPA är framförallt populärt bland spelare som spelar mycket. Då dom flesta HPA vapen är väldigt driftsäkra och enkla att underhålla om man jämför med klassiska AEG (elektriska airsoftgevär). HPA använder sig också ofta av själva trycket från en regulator för att ställa in utgångshastigheten. Vilket gör att du kan ställa geväret enkelt med en insektsnyckel eller liknande inför varje spel. Då behöver man inte montera isär hela geväret inför olika typer av spel. 

Olika typer av HPA airsoftgevär 

Det finns såklart massor av olika varianter, märken mm. Men det går ändå att göra lite enkla indelningar. En HPA motor kan vara helt mekanisk och drivs då helt av HPA tanken. Sen finns det HPA motorer som styrs med ett kretskort liknande Mosfet till AEG. Då behövs ett separat batteri som driver själva ventilen som säger till när vapnet ska skjuta. 


Mekaniska HPA airsoftgevär

Ett mekaniskt HPA gevär använder bara själva tryckluften och avtryckaren. Dessa är mycket populära där man vill ha ett gevär helt utan elektronik då det tex tål vatten bättre osv. Ofta ger dessa även en speciell känsla när man skjuter eftersom du faktiskt fysiskt gör ett avtryck som direkt leder till ett skott. Många säger även att man kan bada med dessa gevär då det inte finns någon elektronik. Det är på sitt sätt helt sant men det kan såklart uppstå andra komplikationer:) 


Elektroniska HPA airsoftgevär

När spelare pratar om dom bästa HPA gevären är det ofta ett MTW gevär eller ett konverterat gevär med Wolverine Inferno motor. Det finns flera andra bra motorer på marknaden men Wolverine är den mest kända. Där Inferno motorn helt klart är den mest använda. Denna motor drivs helt av tryckluft (HPA). Men styrs elektroniskt vilket betyder att avtryckaren är kopplad till ett kretskort. Så när du trycker av skickas en signal till en ventil som öppnar och stänger enligt dina inställningar. Det ger dig möjlighet att ställa in mycket mer som eldlägen, eldhastighet osv. Det går även att trimma in hur länge valvet ska ha på sig att fyllas upp osv. 

Några av våra favorit HPA airsoftvapen

Vad behövs för att använda ett HPA gevär 


Alla HPA gevär behöver ett luftsystem även kallat HPA system. Det finns i princip 2 varianter att välja på, 200bars och 300bars. 
Dessa tryck som anges är alltså det tryck som tanken kan hålla och inte det tryck som kommer ut från regulatorn.
Båda funkar bra men ju högre tryck desto längre räcker det under förutsättning att det är samma volym.
(Dessa luftsystem går inte att fylla med en vanlig kompressor, utan man måste ha en dyk kompressor eller en “PCP kompressor”).
Prestandan på geväret blir densamma oavsett om du har 200 bar eller 300 bars tank.
Många HPA gevär behöver även en regulator och slang från tanken till geväret. Är det elektroniskt styrt behövs även ett lipo batteri, ofta med JST kontakt. 

HPA gevär fungerar bäst med lite tyngre kulor så vi rekommenderar 0,28g och uppåt till dessa. Som på alla airsoft gevär så blir det roligast med ett bra sikte och en rolig måltavla för träning och inskjutning. Alla airsoftgevär oavsett drivmedel bör transporteras och förvaras i en vapenväska. Då både skyddar du geväret mot skador och hindrar obehöriga att se geväret. 


Viktigt att veta om HPA airsoft


Alla HPA vapen kan ha lite olika begränsningar så kontrollera noga om en extern regulator behövs. Innan du kopplar in luften då det är lätt att skada produkten om du har för högt tryck. Alla HPA vapen kräver underhåll som alla produkter. Det är dock förhållandevis lätt att underhålla ett HPA vapen. Det viktiga är att göra rent ordentligt i hela vapnet och smörja in med fett som är gjort för HPA vapen. 

Eftersom utgångshastigheten ofta är ställbar är det extra viktigt att ALLTID skjuta över en airsoft kronograf innan spel. 


Kontakta gärna vår kundtjänst om du har frågor om HPA airsoft Sverige.