Språk 
 • flagga
 • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Paintballmasker

Utan paintballmask inget spel. Paintballmaskens primära uppgift är och skydda ögon och ansikte från att bli träffat av en paintballkula. Om du skulle bli träffad i ögat utav en paintballkula är risken stor att du blir blind på det ögat. Med vetskapen om denna fakta så är det lätt och förstå att paintballmasken är den viktigaste utrustningen du har när du ska ut på paintballbanan. Alla paintballmasker som ska användas för paintballspel behöver vara testade och godkännda enligt ASTM standard för att få användas. Om din mask inte har en ASTM märkning betyder det att den inte har testats enligt de bestämmelser som finns och inte är tillåten att använda för paintballspel. Utöver ASTM som du inte alltid kan se på masken så ska masken vara CE märkt. Denna markering visar att masken är CE certifierad och får användas. De flesta masker har denna CE märkning i gjutformen på masken och märkningen skall sitta på såväl masken som linserna till masken.

Paintballmaskens delar

 • Ram: Är den del som resterande delar av masken sitter monterade i. Låsningen av linsen sitter oftast också monterad i ramen på masken.
 • Lins: Finns i två olika modeller enkel och dubbelglas. Linser till paintballmasker kommer i många olika färger och även med eller utan spegelfilm.
 • Ansiktsskydd: Den undre halvan av masken som skyddar mun, haka och kinder. Oftast gjord utav en lite hårdare plast för att ta smällen från en träff.
 • Resårband: Håller masken fast på huvudet. Olika modeller finns där du kan justera storleken antingen genom ett vrede eller med två plastbitar.
 • Skum: Skummet är den del av masken som sitter mot spelarens ansikte. Ett mjukt skum gör masken bekvämare men gör den också ömtåligare.
 • Öronskydd: Ofta gjorda av ett lite mjukare material för och vara mer följsamma och följer huvudet form.
 • Hakrem: En rem försett med ett spänne som sitter under spelarens haka och försäkrar att masken inte kan åka av huvudet om du snubblar eller liknande.

Välj rätt paintballmask för dig

1: Hur stor behöver masken vara?

Paintballmasker har inte olika storlekar som ett par skor eller en tröja. Paintballmasker är One-Size men olika modeller på masker är olika stora. Där får man kolla vad som passar dig bäst. Det kan man göra genom bilder och fråga andra spelare om deras erfarenheter eller åka in till en paintballbutik och helt enkelt testa vilken mask som passar dig i storlek. En mask i rätt storlek ska göra att du känner dig skyddad utan att den känns klumpig.

2: Lins med enkel eller dubbelglas?

En av de saker som gör störst skillnad på paintballmasker är om de har enkel- eller dubbelglas. Ett av de stora utmaningarna med en skyddsmask är hur man ska undvika maskens lins från och imma igen när du använder den. Annledningen är att linsen immar är att när du bär masken så kommer den varma fuktiga luften från din mun i kontakt men linsens insida och fäster på dess yta i form av imma. Linsen är kall vilket gör att fukten i den varma luften gärna fäster på linsens yta.
 
Enkelglas
På en mask med enkelglas så består linsen av endast ett lager gjuten plast. Detta gör masken lätt och göra rent och linsen blir även mindre känslig för fukt och yttre påverkan.

Dubbelglas
Ett lins dubbelglas består av 3 komponenter. Först har du den yttre linsen som är av gjuten plast, det är denna lins som skyddar dig när du blir träffad. På insidan av ytterlinsen sitter en distans runt linsen som är tät runt hela linsens synfält. På denna distans sitter den inre linsen monterad, denna lins är mycket tunnare än den yttre linsen. Funktionen med två linser är att det mellan linserna och distansen bildas en luftficka som försvårar för  fukt(imma) att fästa på den inre linsen. En lins med dubbelglas är inte lika oöm som enkelglas lins. En lins med dubbelglas får en varmare yta än en lins med enkelglas vilket gör att fukten inte lika gärna fäster på den som en enkelglas lins.

3: Vad mer ska jag tänka på?

Andra faktorer som kan påverka ditt val av paintballmask.

 • Är masken bekväm och ha på sig?
 • Tycker jag att masken är snygg?
 • Har masken linser i den färg jag vill ja?
 • Finns det delar till masken och köpa när de slits ut?