Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Paintballkulor

Paintballkulor är en produkt som kan verka väldigt enkel att tillverka och hantera, detta är långt ifrån sanningen. Från början fanns paintballkulor bara i en storlek det var kaliber .68. Anledningen till att man valde en så stor kula var att den behövde innehålla tillräckligt mycket färg för att en träff/markering skulle kunna ses på avstånd.

Viktig detalj med paintballkulor är att de också precis som oss människor kännsliga för kyla och värme. För att paintballkulorna ska hålla så länge som möjligt skall dem förvaras i rumstemperatur (15-25 grader) och inte i en fuktig miljö. För att kunna spela på vintern finns det speciella vinterkulor som klarar av att användas i minusgrader men även dessa mår bäst av att förvaras i rumstemperatur.

En paintballkula består av ett tunt skal som fylls med en fyllning med sirapslikanade karaktär i någon klar färg (ofta gul). Kulans skal behöver vara tillräckligt starkt för att klara av att skjutas iväg från markören i en hastighet av 90 meter/sekund utan och gå sönder (300 fps). Men samtidigt vara så pass skör  att skalet går sönder när den träffar målet eller motståndaren.

Idag tillverkas paintballkulor i flera olika kalibrar

  • Kaliber .68 :Är den vanligaste kalibern som används i fullstora Paintballmarkörer och är den storlek som används på större paintballtävlingar.
  • Kaliber .50 :Mindre kulor som inte har lika hög anslagsenergi vilket gör att de gör mindre ont och bli träffade av. Även blir markörerna mer realistiska med denna storlek på kulorna.
  • Kaliber .43 :Används främst i skalenliga replikor av markörer där utseendet är det primära och mängden färg i kulan inte är lika viktigt

Om det endast hade varit storleken på paintballkulan som har någon betydelse så hade det inte varit så många val på kulor på marknaden.
Anledningen att det finns väligt många kulor på marknaden är dels att det finns många olika företag som tillverkar dem. (Dessa finfördelade kategorier på paintballkulor vi nämner nedan finns endast i standardstorleken .68 cal övriga storlekar har man gjort kulor som ligger någonstans i mitten av spektrat så att dem skall passa till alla användare.) Beroende på vem som skall använda paintballkulan så har de olika önskemål om vilka egenskaper den skall ha. Vi kommer dela upp dessa användare i 4 olika kategorier.

  • Skogsspelaren - En boll som är "halvhård" så den inte går sönder på små kvistar och liknande men som går sönder när man träffar motspelaren.
  • Magfeedspelaren - Vill ha en boll som är hård och rund så att den inte går sönder i markören och går rakt i luften.
  • Tävlingsspelaren - Vill ha en boll som är så skör som möjligt och som har en stark färg så träffarna syns tydligt.
  • Uthyraren (park) - Önskar en boll som är lätt och hantera och inte skapar problem i markören för sina kunder.

Som ni säkert förstår är det omöjligt att göra en boll som passar till alla dessa användare. 

Det är därför viktigt att kolla inte bara att kulan du beställer har rätt sorlek utan även att den är tänkt att användas till den typ av paintball du har tänk delta i. Som privatperson så är det tre typer av paintball du kan komma i kontakt med där du behöver fundera på vilken boll du bör ha. Magfeedpaintball, skogspaintball eller tävlingspaintball.

Lite förenklat kan man säga:
Den bollen som magfeedspelaren vill ha kommer fungera till skogsspelaren men inte vara optimal och den kommer inte fungera alls till tävlingsspelaren.
Den bollen som skogsspelaren vill ha kommer fungera till både magfeedspelaren och tävlingsspelaren men inte vara optimal för någon av dem.
Den bollen som tävlingsspelaren vill ha kommer fungera till skogsspelaren men inte vara optimal och den kommer inte fungera alls till magfeedspelaren.Utöver vanliga paintballkulor så finns det en rad andra typer av kulor som går att använda tillsammans med paintballmarkörer.

(Dock så behöver markörerna vara anpassade för att kunna skjuta de formade kulorna så som First Strike och Precisionskulor.)

First Strike kulor

Firststrikekulor är kulor i kaliber .68 som består utan en halvsfär fylld med färg likt paintballkulor fastsatt på halvsfärens baksida är fenor som ger kulab bättre precision på längre avstånd. Firststrikekulor är svåra och tillverka och säljs i mindre volym än vanliga paintballkulor vilket för att de kosta ca 20 gånger mer än en vanlig paintballkula.

Pulverkulor

Dessa kulor består likt paintballkulor utav ett tunt skal som fylls med pulver som ger ger ett dammåln när det träffar målet.
Pulvret i kulorna kan variera men ofta används Kalk.

Kulorna Finns i kaliber .43, .50 och .68.

Gummikulor

Gummikulor är gjorda i solit gummi och används ofta till prickskytte för att skjuta ned burkar och liknande.

Kulorna Finns i kaliber .43, .50 och .68.

Precionsionskulor

Precionskulor är kulor som till utseendet påminner mycket om firsstrikekulor med en halvsfär som har fenor monterade på sin baksida för att ge kulan bättre precision på längre avstånd.
Precionskulor finns både som kalkkulor som gör ett dammåln vid träff av målet samt med en främre sfär tillverkad i solit gummi som inte signalerar träff i målet.