Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


MITT ELEKTRISKA AIRSOFTGEVÄR FUNGERAR INTE


Vad är felet och hur löser man det?


Det händer inget när jag kopplar in batteriet:

Om du fått hem ditt airsoft gevär och kopplar in batteriet för att skjuta men inget händer kontrollera först att eldväljaren inte är i säkert läge de sitter lite olika beroende på vilket gevär du köpt. Om geväret fortfarande inte skjuter så kan batteriet behöva laddas, var noga att alltid ladda batteriet med tillhörande laddare då olika batterier behöver olika laddare. (Li-Po / NiMH)
Om ditt gevär har en säkring (dessa brukar normalt sitta på sladden nära batteriet) kontrollera att den inte är trasig eller hoppat ur sin hållare.
Detta är de tre vanligaste orsakerna om ditt gevär inte skjuter när du får hem det. 

Det kan även ske att kablarna lossnar ur kontakten, där du kopplar in ditt batteri. Om detta sker kan du se att metallen som sitter på kablarna syns där kablarna går in i kontaken. Är detta fallet bör du kontakta oss för att få ytterligare hjälp. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

Ett annat problem som kan förekomma på vissa gevärsmodeller är att motor kontakerna kan vibrerat loss under transport, om du kontrollerat de ovanstående tre sakerna så är det dags att kontakta oss så hjälper vi dig vidare att avgöra om du behöver skicka tillbaka geväret till oss eller om det är något vi kan hjälpa dig lösa på egen hand. Kontaktuppgifter finner du längst ned på sidan. 

Mitt gevär skjuter inte ut några kulor:

Om du fått hem ditt gevär och det skjuter när du trycker på avtryckaren men det kommer inte ut några kulor ur pipan så kan du ha ett matningsproblem.

Det första är självkart att se till att du fyllt på magasinet med kulor. Till nästan alla gevär följer det ett Hi-Cap magasin. Dessa rymmer 300-600 kulor som du häller i genom en lucka i toppen på magasinet. De har ett hjul i botten på magasinet som du skruvar på för att mata upp kulorna till geväret. När du skruvar upp hjulet så spänner du även en fjäder i magasinet som kommer hjälpatill att fortsätta mata upp kulor när du börjar skjuta. Du brukar kunna skjuta 40-80 kulor på de flesta Hi-Cap magasin innan du behöver skruva på hjulet igen men detta kan variera på olika magasintyper.

Du kan kontrollera att ditt magasin fungerar som det skall genom att efter du skruvat på hjulet försiktigt trycka tillbaka stoppet i toppen på magasinet som håller kvar kulorna när magasinet inte sitter i geväret. Samtidigt som du gör detta behöver du hålla ett finger över hålet för att inte det skall spruta ut kulor åt alla håll. Mata ut 10-20 kulor en eller ett par i taget för att säkerställa att fjädern i magasinet fungerar som den skall.

Har du kontrollerat att ditt magasin fungerar men fortfarande när du stoppar i magasinet i geväret och skjuter så kommer det inga kulor så kan du fått vad man kallar ett "pipstopp" alltså en kula som varit för stor för din pipa och fastnat på vägen ut. Det följer med en "läskstång" med nästan alla gevär. Det är en lång pinne i plast med en sneställd sida som är gjord för att rensa pipan från kulor. Du börjar med att ställa ned Hop-Up'en till minsta möjliga värde för att inte skada gummit. Du plockar sedan ur magasinet så du kan se in i magasinbrunnen. Du tar sedan läskstången och matar in den i pipan med den snedställda ändan först och försöker att hålla den sneställda ytan nedåt så att den kommer trycka kulan/kulorna som fastnat ned ur magasinbrunnen när de kommer dit. Tänk på att om du stöter på en kula inte ta i allt för mycket utan att försiktigt lägga tryck på läskstången och få kulan att tryckas tillbaka ur geväret. Om din pipa är tom från kulor skall läskstången utan svårighet kunna skjutas in hela vägen tills du ser den i magasinbrunnen. Sista 5-6mm kan lite fjädermotstånd uppstår om du behöver trycka tillbaka nozzlen som är den del som matar in kulorna när du skjuter.

Om du fastställer att en kula fastnat i pipan och du trycker relativt hårt på den utan att den rör sig så kan du behöva plocka ur pipan ur geväret för att istället trycka ut kulan framåt för att inte riskera att skada gevärets interna delar. Om du är osäker på hur du gör detta kan du höra av dig till oss för tips och råd på hur du skall få ur kulan ur din pipa. En sak som är viktig att komma ihåg är att alla gevär är olika och vissa gevär fungerar inte ihop med vissa kulor. Vårt tips är att hålla sig till välkända märken av bättre kvalite så undviker man de största problemen. Väldigt billiga kulor har sämre toleranser och kan ge ökade matningsproblem. 

Om du kontrollerat alla stegen här över och ditt magasin matar och ingen kula fastnat i din pipa så kan det vara någon intern del i geväret som gett vika eller hoppat ur sin position som gör att geväret inte matar. Du kan kolla om du ser Nozzlen röra sig när du skjuter. För att göra detta plockar du ur magasinet och vänder på geväret så du ser ned i magasinbrunnen. Rikta alltid geväret i en riktning som är säker om en kula skulle skjutas ut. Kolla ned i det runda hålet i magasinbrunnen där kulorna skall in (Hop-Uphuset) du skall inte se några kulor där. Om du sedan skjuter ett skott så skall du se nozzlen snabbt röra sig fram och tillbaka i det runda hålet var gång du trycker på avtryckaren. Om den inte gör det är det ett tydligt täcken på att något av gevärets interna delar gett vika eller hoppar ur position. Kontaka oss då för yttligare hjälp, kontaktuppgifter finner du längst ned på sidan. 

Mitt batteri fungerer inte:

Jag har laddat mitt batteri men när jag kopplar in det i geväret så skjuter det inte. (för problem som gäller geväret se infomation här ovan)

NiMH - Batterier
Om ditt batteri inte tar laddning kan det bero på två saker, batteriet eller laddaren.
Om batteriet och laddaren är nya och du kunnat skjuta några skott med batteriet i geväret innan det tog slut så är det störst chans att det är laddaren som inte ger batteriet någon ström. Om du har en multimeter kan du kontrollera och mäta ifall laddaren ger ut 8.4 / 9.6 Volt i kontaken som du skall koppla in batteriet i. Om den inte gör det så är laddaren trasig.

Om du har en laddare som du vet fungerar (tex om du kan ladda ett batteri med den) men det kommer inte in någon ström in i ett annat batteri så är batteriet antingen skadat eller förbrukat. NiMH batterier tappar med tiden en del av sin förmåga att hålla ström. Om batteret är gammalt och legat länge kan det vara så att du behöver ett nytt batteri till ditt gevär. Batteriet kan även vara skadat och två celler kan ha tappat kontaken med varandra och då kommer strömmen inte längre kunna flöda ut ur batteriet. Vi rekomenderar då att man kaserar batteriet och införskaffar ett nytt.


Li-PO - Batterier
Ett Li-Po batteri ger mer prestanda till ditt gevär så många ser det som ett självklart val att använda Li-Po batterier.
Det finns ett par saker som är viktiga att veta med ett Li-Po batteri.

1: Du får aldrig ladda ur ett Li-Po batteriet helt.
Om du skjuter med geväret och hör eldhastigheten(ROF´en) gå ned så är det ett tecken på att batteriet håller på att ta slut.
Vi rekommenderar då att du tar ur batteriet och laddar det för att inte riskera och ladda ur det. Vi rekommenderar även att du inte låter batteriet sitta inkopplat i geväret när du inte använder det då det kan leda till att batteriet laddas ur.
Om du vet att du inte skall använda batteriet på en längre tid se då till att ladda batteriet innan du lägger undan det så att det inte drar ur all ström. Tänk också på att batterier inte mår bra utav höga eller låga temperaturer utan bör förvaras rumstempererat.

Orsaken till att ett Li-Po batteri inte får laddas ur är att då den tappar spänningen i cellerna kan laddaren inte längre ladda batteriet.

2: Du måste använda laddare avsedda för Li-Po batterier när du laddar dem.
Ett Li-Po batteri består utav flera celler och dessa måsta laddaren hålla koll på när den laddar batteriet för att inte överbelasta en cell. Därför så kopplar man in två kontakter när man laddar ett Li-Po batteri för att hålla koll på balansen i cellerna.

Mina kulor skjuter väldigt kort/konstigt.

Om din kula tappar höjd väldigt fort och inte går så långt beror detta troligen på att Hop-Up'en på ditt gevär inte är inställd.
Olika kulvikter behöver olika mycket Hop-Up för att gå rakt/långt. Gummit i Hop-Up'en slits också så efter en tid kan du behöva justera den på nytt då gummit slitits ned lite. Du justerar detta genom ett hjul eller en liten pinne (som oftast sitter innanför luckan som är ovanför magasinbrunnen också kallat "dust cover") som ställer hur mycket gummit skall trycka ned i pipan. När du ställer in Hop-Up'en så brukar små justeringar ge bäst resultat så om du har ej justering med ett hjul vrid det 1/4 varv eller mindre och testa sedan skjuta 10-20 skott vill du att geväret skall lyfta kulan mer eller mindre så justerar du på nytt fram tills att du är nöjd. Byter du sedan kulvikt så är risken stor att du behöver ställa in Hop-Up'en på nytt. Kontaktinformation:

Adress:
Wizeguy Sweden AB
Söderforsgatan 33
752 28 Uppsala

Telefon: 018-133701
Email: info@wizeguy.se