Språk 
  • flagga
  • flagga
Valuta 
X

Användarnamn


Guide PCP LuftpistolerPCP luftpistoler drivs med komprimerad luft i en lufttub som är monterad på pistolen. Pistolskytte med PCP pistoler är en Olympisk gren och finns över hela världen. Det är de pistoler som har den bästa precisionen av de olika luftpistolerna. Dessa ser inte ut som vanliga pistoler. Greppet är byggda för att ge användaren ett stadigt grepp som möjligt och den långa pipan ger diabolen en så lång accelerationssträcka som möjligt. De flesta PCP pistolerna har ett justerbart sikte så du kan ställa in det efter avstånd och efter hur du skjuter. PCP pistoler finns i många prisklasser och kan kosta från 1.500 kr upp till 50.000 kr för en PCP
luftpistol.


Detta är en kraftig luftpistol typ där flera modeller har en anslagsenergi på 10 Joule, som är gränsen i Sverige för att köparen inte ska behöva någon typ av licens. Det enda som krävs när du ska köpa luftpistol som har högst 10 Joule är att du ska vara äldre än 18 år, så det finns en luftpistol åldersgräns för att äga och köpa en. Däremot kan barn och ungdomar skjuta luftpistol men under uppsikt av en vuxen.

Underhåll av en PCP pistol

För att kunna använda en PCP pistol många år är det viktigt att ta han om den. För att inte få problem med läckage behöver packningarna i pistolen och lufttuben smörjas, dessa packningar smörjs med silikonolja. Man kan även behöva rengöra pipan från blyrester men är normalt sett inget du behöver göra förens man märker att luftpistolen skjuter snett eller ojämnt. För att rengöra pipan behöver man en läskstång och draglappar. Efter rengöring ska den prestera och vara en bra luftpistol igen.

Vad behövs för att komma igång med en PCP Pistol

När du köper en ny PCP luftpistol finns det vissa tillbehör som du behöver.

PCP luftpistol skott heter normalt diaboler och finns i olika kaliber. 4.5mm (cal .177) är den vanligaste typen som används i Sverige. Detta i och med landets anslagsenergi begränsning på 10 Joule. Kulan tar mindre vind och är lättare och färdas därmed längre än större diaboler. Det finns även 5.5mm (cal .22) som även det används till visst prickskytte.

De inbyggda tankarna på en PCP luftpistol trycks upp till 200 bar beroende på tank, detta görs antingen när tanken fortfarande är monterad på pistolen eller genom att montera av tanken från pistolen. För att kunna fylla en lufttank behövs antingen en handpump som är gjord för PCP och trycker upp till 200 bar eller en kompressor för PCP som trycker upp till 200 eller 300 bar. Denna kopplar du till en fyllventil som oftast ingår när du köper en pistolen, det finns många olika fyllventiler då tillverkare ofta har egna sorter.

Viktigt om PCP Pistoler

De lufttuber som sitter på PCP pistoler har ett utgångsdatum vilket normalt sett är 10 år efter tillverknings månaden. Efter dessa 10 år behöver tanken provtryckas av ett trycktest behörigt företag eller så behöver tanken bytas ut. Anledningen till att tankarna har ett utgångsdatum är för att tankarna är färskprodukter som kan bilda rost eller slitas ut som kan försämra tankens hållbarhet. Vissa Lufttankar är av den modellen att de inte kan trycktestat utan behöver då bytas ut mot en ny.